Räkna ut lön efter skatt 2025 - snabbt och enkelt

Här kan du enkelt räkna ut din lön efter skatt. Fyll i vilket år, din månadslön, din hemkommun, ditt födelseår och om du tillhör någon församling. Kalkylen räknar automatiskt ut hela din inkomstskatt och arbetsgivaravgifter.

Dina uppgifter:

Inkomst år:

Födelseår:

Vilken kommun bor du i:

(Den kommun du var folkbokförd i den 1:a november året innan inkomståret)

Dina inkomster:

Månadslön:

Annan inkomst:

(T.ex Sjukpeng, A-kassa, pension eller föräldrapeng)

Sjuk- eller aktivitetsersättning:

Tillhör du något trossamfund:

Vilken församling tillhör du

Resultat

Du får behålla: 0kr / månad efter skatt och arbetsgivaravgifter

Skattetabellen är:

Skatter

Totala skatter (0%) : 0kr

Skattetyper: Skatt:
Kommunalskatt: 0
Regionskatt: 0
Statlig inkomstskatt: 0
Public service-avgift: 0
Kyrkoavgift: 0
Begravningsavgift: 0
Allmän pensionsavgift: 0
Skattereduktion för allmän pensionsavgift: 0
Jobbskatteavdrag: 0
Skattereduktion för förvärvsinkomst: 0
Summa: 0
Summa Procent: 0%
Marginalskatt: 0%

Arbetsgivaravgifter

Totala Arbetsgivaravgifter (0 %) : 0 Kr

Avgiftstyper: Avgift:
Sjukförsäkringsavgift: 0
Föräldraförsäkringsavgift: 0
Ålderspensionsavgift: 0
Efterlevandepensionsavgift: 0
Arbetsmarknadsavgift: 0
Arbetsskadeavgift: 0
Allmän löneavgift: 0
Summa: 0
Summa Procent 0%

Vad är Skattetabell?:

Vanligtvis använder arbetsgivaren en skattetabell från Skatteverket för att beräkna den preliminära skatten som arbetsgivaren drar av din lön varje månad. Arbetsgivaren använder olika skattetabeller från Skatteverket beroende på vilken kommun du bor i. Skattetabell 29 innebär 29%, medan skattetabell 35 innebär 35%. Man räknar ut sin skattetabell genom att addera sin kommunalaskatt med sin regionalaskatt och avrundar till närmaste heltal.

När man väl deklarerar i april, en gång om året, beräknas din slutgiltiga skatt till skatteverket. Den slutgiltiga skatten kan påverkas av:

  • Ränteavdrag på lån
  • Vinst eller förlust av värdepapper om man har ett aktiefondkonto
  • Schablonskatten på ISK (InvesteringsSparKonto)
  • Försäljning av fastigheter
  • Andra faktorer

Det kan påverka om man får tillbaka eller måste betala mer i skatt vid deklarationen även fast arbetsgivaren betalat enligt den korrekta skattetabellen.

Vilka skatter betalar man?:

Den kommunalaskatten:

Varje individ som har förvärvsinkomst från arbete, pension eller A-kassa betalar både en kommun- och regionskatt. Skatten varierar beroende på vilken kommun och region man bor i. Till exempel, år 2025 har Österåker en kommunalskatt på 29%, medan Dorotea har 35%. Den genomsnittliga kommunalskatten under 2025 är 32,41%, där regionskatten motsvarar 10-12% och resterande del är kommunskatt.

När betalar man statlig inkomstskatt?:

Den statliga inkomstskatten är en skatt på förvärvsinkomster. Om ens inkomst överstiger brytpunkten betalar man 20% skatt på all inkomst som överstiger den nivån. Brytpunkten för statlig inkomstskatt är 625 800kr för 2025 och 615 300kr för 2024. Till exempel, om någon tjänar 650 000kr, skulle den statliga inkomstskatten på 20% tillämpas på 24 200kr (650 000 - 625 800) för 2025.

Hur mycket är Public Service-Avgiften?:

Public service-avgiften varierar beroende på inkomsten och är högst 1 249 kr för 2025. Förvärvsinkomster under 124 930kr per år betalar man istället 1% av inkomsten. Varje inkomstår fastställs avgiftens storlek av regeringen. Public service-avgiften går till Sveriges Radio (SR), Sveriges Television (SVT) och Sveriges Utbildningsradio (UR).

Vad är Kyrkoavgift?:

Kyrkoavgiften är en frivillig avgift som betalas på lönen av medlemmar i församlingar. Varje församling bestämmer sina egna avgifter, som kan variera. Till exempel har Lidingö Församling den lägsta avgiften på 0,665% och Hedebygdens Församling högst på 1,85%, bland territoriella församlingar. Avgiften används för att stödja församlingarnas verksamhet.

Vad ingår i begravningsavgiften?:

Begravningsavgiften betalas av alla folkbokförda i Sverige, oavsett religion. Svenska kyrkans församlingar ansvarar för begravningsverksamheten i alla kommuner, med undantag för Stockholm och Tranås, där kommunen tar på sig detta ansvar. Avgiften varierar beroende på var man bor och täcker kostnader för skötsel av begravningsplatser, inklusive underhåll och planteringar, samt för kremering och gravsättning.

Vad innebär allmän pensionsavgift?:

Den allmänna pensionsavgiften är 7% av förvärvsinkomster upp till 8,07 gånger inkomstbasbeloppet. För 2025 är detta belopp 650 442 kr och för 2024 var det 614 934 kr. Inkomster som överstiger detta belopp påverkas inte av avgiften.

När man deklarerar betalar man in avgiften, men man får samtidigt ett avdrag som motsvarar hela den allmänna pensionsavgiften. Vilket leder till att man inte betalar någon avgift, istället finansieras den allmänna pensionsavgiften med allmänna skatter.

Hur mycket kan man få i jobbskatteavdrag?:

Jobbskatteavdraget är en skattereduktion för arbetsinkomster som varierar beroende på vilken inkomst man har och vilken kommun man bor i. Avdraget dras endast från kommunalskatten och når sin maximala nivå med inkomster från 39 585kr och högre för 2025, samt mellan 38 582kr och 64 654kr för 2024. Det maximala avdraget per månad är 3 944kr för 2025 och 3 686kr för 2024, räknat från riksgenomsnittet på 32,41% för 2025 och 32,37% för 2024.

Vad är skattereduktion förvärvsinkomst?:

Om man har en månadslön på minst 3 333 kr har man rätt till skattereduktion på förvärvsinkomster. Det högsta beloppet man kan få avdrag på skatten är 1 500kr per år, vilket uppnås när man har en månadslön över 20 000kr.

Vad menas med Marginalskatt?:

Marginalskatten är inte en skatt, den visar hur mycket skatt man skulle betala på en ökad inkomst. Den påverkas av flera faktorer som exempelvis kommunalskatten, jobbskatteavdraget och den statliga skatten. Till exempel, om marginalskatten är 35% och man tjänar 100 kr mer i månaden, innebär det att man kommer att betala 35 kr i skatt på den extra inkomsten, alltså 35kr av 100kr går till skatt.

Vad är arbetsgivaravgifter?:

Arbetsgivaravgifter är de avgifter en arbetsgivare betalar för varje anställd utöver den vanliga lönen, och de finansierar det svenska sociala trygghetssystemet. Avgiften är 31,42% av månadslönen, vilket har en stor påverkan på anställningskostnaderna. Till exempel, har man en månadslön på 30 000kr, betalar arbetsgivaren 39 426kr varje månad. 30 000kr är din månadslön innan skatter och avdrag och 9 426kr går till Skatteverket som arbetsgivaravgifter.

Sjukförsäkringsavgift:

Sjukförsäkringsavgiften finansierar bland annat, sjuklön, sjukersättning, sjuk-, graviditets- och rehabiliteringspenning (3,55%).

Föräldraförsäkringsavgift:

Föräldraförsäkringsavgiften finansierar föräldrarpenningen (2,6%).

Ålderspensionsavgift:

Ålderspensionsavgiften finansierar Sveriges ålderspensionssystem, inklusive den allmänna inkomstpensionen (10,21%).

Efterlevandepensionsavgift:

Efterlevandepensionsavgiften finansierar den pension som utbetalas familjer till någon som avlidit (0,6%).

Arbetsmarknadsavgift:

Arbetsmarknadsavgiften finansierar arbetslöshetsersättning och aktivitetsstöd (2,64%).

Arbetsskadeavgift:

Arbetsskadeavgiften finansierar arbetsskadeförsäkringen, som ger ekonomisktstöd vid olyckor eller sjukdomar som inträffat i samband med arbete (0,2%).

Allmän Löneavgift:

Allmänna löneavgiften är en skatt som betalas av arbetsgivaren och är varken kopplad till förmåner eller klassificerad som socialavgift (11,62%).