Räkna ut moms - Mervärdesskatt
Här kan du räkna ut olika typer av moms. Fyll i beloppet, ex- eller inklusive moms och vilken momssats, räknas momsbeloppet ut.
Resultat
Vad är moms - Mervärdesskatt?:
Moms, eller mervärdesskatt som det egentligen heter, är en skatt som betalas när man köper varor och tjänster. Det finns fyra olika typer av moms: 25%, 12%, 6% och momsfritt. På de flesta varor och tjänster är det 25% moms. Momsen är varken en intäkt eller en kostnad för företag, utan en skatt som tas ut av kunderna och sedan vidarebefordras till staten.
Momslagstiftningen har genomgått flera stora förändringar genom åren. När moms infördes den 1 januari 1969, utökades momsunderlaget 1991 för att fler varor och tjänster skulle bli momspliktiga, främst inom energi- och tjänstesektorn. År 1995, när Sverige gick med i EU, anpassades den svenska momsen till EU:s mervärdesskattedirektiv.
Idag är aktier och värdepapper undantagna från moms, men mellan 1984 och 1991 fanns en sådan omsättningsskatt, som indirekt kallades "valpskatt". Konsekvenserna av denna skatt var att aktieomsättningen sjönk kraftigt och en stor del av den svenska aktiehandeln förflyttades utomlands, vilket tvingade regeringen att ta bort skatten för att återupprätta handeln på den svenska börsen.
Oms och Moms - Vad är skillnaden?:
Oms, eller omsättningsskatt, infördes 1960 och var från början tänkt som en tillfällig skatt på 4,2%. Den togs ut vid slutet av produktionskedjan, direkt från konsumenterna. Den 1 januari 1969 ersattes omsättningsskatten med moms, som då var satt till 10%. Två år senare höjdes momsen till 15%.
Skillnaden mellan oms och moms är att omsättningsskatten togs ut vid slutet av produktionskedjan när varan såldes direkt till slutkonsumenten. Moms, däremot, beskattar varje led i produktionskedjan baserat på det mervärde som tillförs varan i varje steg innan den når slutkonsumenten. Slutresultatet blir detsamma i båda fallen, men med moms fördelas ansvaret för skatteinbetalningen mellan alla aktörer i kedjan istället för att enbart belastas den sista aktören.
Vad omfattar de olika momssatserna?:
Moms är uppdelad i fyra olika satser: 25%, 12%, 6% och momsfri. Regeringen har bestämt vilka varor som tillhör varje momssats. Här nedan har vi några exempel på vad som ingår i varje kategori:
25% Moms:
25% moms är den vanligaste momssatsen och tillämpas på nästan alla varor och tjänster, såsom kläder, elektronik och de flesta konsumentprodukter.
12% Moms:
12% moms gäller för livsmedel, restaurangbesök, hotell- och campingverksamheter samt vissa reparationstjänster, som exempelvis reparation av cyklar och hushållsapparater.
6% Moms:
6% moms gäller för vissa kultur- och transporttjänster, inklusive tidningar, böcker, buss-, flyg-, taxi- och tågresor, samt för föreställningar och idrottsverksamhet.
Momsfri:
Momsfritt gäller för vissa tjänster, såsom museiverksamhet, fastighetsuthyrning och försäljning, sjuk- och tandvård, social omsorg, utbildning samt försäkrings- och banktjänster.
För en mer detaljerad lista över momssatser och undantag kan du läsa mer på skatteverket.se
Hur räknar man moms?:
Räkna ut momsbelopp - Exklusive:
För att räkna ut momsbeloppet på ett pris utan moms, multiplicera beloppet med den momssats som gäller.
Till exempel, om beloppet är 1 000 kr exklusive moms och momssatsen är 25%, multiplicera 1 000kr med 0,25, 1 000kr x 0,25 = 250kr. Det ger ett momsbelopp på 250kr. För att få det totala beloppet inklusive moms, addera momsbeloppet (250kr) till det ursprungliga beloppet (1 000kr). Det ger ett totalbelopp på 1 250kr.
Momssats (%) | Beräknad moms |
---|---|
25%: | Belopp x 0,25 |
12%: | Belopp x 0,12 |
6%: | Belopp x 0,06 |
Räkna ut momsbelopp - Inklusive:
För att räkna ut vad momsbeloppet blir på ett pris inklusive moms, tar man beloppet minus resultatet av beloppet som dividerats med den momssats som gäller. Det kallas även för att räkna ut moms baklänges.
Till exempel, om beloppet är på 1 000kr inklusive moms och man ska räkna ut momsbeloppet med en momssats på 25%, tar man beloppet minus resultatet av beloppet dividerat med momssatsen 1 000kr - 1 000kr / 1,25 = 200kr. 200kr är själva momsbeloppet för 1 000kr inklusive moms. För att räkna ut det nya beloppet exklusive moms räcker det med att bara dividera beloppet med momssatsen 1 000kr / 1,25 = 800kr.
Momssats (%) | Beräknad moms |
---|---|
25%: | Belopp - Belopp / 1,25 |
12%: | Belopp - Belopp / 1,12 |
6%: | Belopp - Belopp / 1,06 |
Momsfri verksamhet:
Vissa typer av verksamheter är helt undantagna från moms, till exempel.:
- Sjuk- och tandvård
- Social omsorg (T.ex. äldreomsorg och barnomsorg)
- Skolverksamhet (T.ex. grund- och gymnasieskolor)
- Bank- och försäkringstjänster
Blandad verksamhet:
Blandad verksamhet innebär att företaget både bedriver momspliktiga och momsfria aktiviteter. Vid en rent momspliktig verksamhet kan företaget göra avdrag för all ingående moms. Vid blandad verksamhet får man endast göra avdrag för moms kopplad till den del som är momspliktig, och inte för den momfria delen.
Omvänd betalningsskyldighet:
I normala fall är det alltid säljaren som ska ta ut moms på försäljning av varor eller tjänster och redovisa den i sin momsdeklaration. Vid omvänd betalningsskyldighet, som gäller för vissa varor och tjänster, är det istället köparen som ska beräkna och redovisa utgående moms på inköpet i sin momsdeklaration.
Du kan läsa mer om omvänd betalningsskyldighet, vilka varor och tjänster som omfattas, och hur det fungerar på skatteverket.se
Vad är skillnaden mellan ingående och utgående moms?:
Två begrepp har vuxit fram efter att momsen tillkom, nämligen ingående samt utgående moms. När man pratar om ingående moms menas den momsen som ett företag betalar för sina varor eller tjänster de köper "in" till företaget. Utgående moms å andra sidan menas den momsen som ett företag lägger på sina produkter som de säljer vidare och som går "ut" ur företaget.
När ett företag gör sin momsredovisning och räknar ihop både ingående och utgående moms, får de kvitta momsen mot varandra. Om det utgående momsbeloppet är större än det ingående måste företaget betala mellanskillnaden till Skatteverket. Om den ingående momsbeloppet är större än det utgående får företaget tillbaka mellanskillnaden från Skatteverket. Detta innebär att företaget i sig inte betalar någon moms direkt. Istället flyttas momsen vidare genom hela produktions- och distributionskedjan, och slutligen är det slutkunden som betalar momsen vid köpet.