Räkna ut arbetsgivaravgifter 2025

Här kan du räkna ut arbetsgivaravgifter. Fyll i vilket år, ditt födelseår och månadslön räknas arbetsgivaravgiften ut som ska betalas till skatteverket.

Dina uppgifter:

Inkomst år:

Födelseår:

Dina inkomster:

Månadslön:

Resultat

Arbetsgivaravgifter som ska betalas in till skatteverket: 0kr

Arbetsgivaravgifter

Totala Arbetsgivaravgifter (0 %) : 0 Kr

Avgiftstyper: Avgift:
Sjukförsäkringsavgift: 0
Föräldraförsäkringsavgift: 0
Ålderspensionsavgift: 0
Efterlevandepensionsavgift: 0
Arbetsmarknadsavgift: 0
Arbetsskadeavgift: 0
Allmän löneavgift: 0
Summa: 0
Summa Procent 0%

Arbetsgivaravgifter:

Arbetsgivaren är skyldig att redovisa och betala arbetsgivaravgifter och avdragen skatt till Skatteverket. Avgiften varierar beroende på den anställdes ålder, men vid full avgift är den 31,42% av bruttolönen och skattepliktiga förmåner. Redovisningen sker genom en arbetsgivardeklaration den 12:e varje månad, med undantag för januari och augusti då den är den 17:e.

Arbetsgivaravgifter är de avgifter en arbetsgivare betalar för varje anställd utöver den vanliga lönen, och de finansierar det svenska sociala trygghetssystemet. Full avgift är 31,42% av bruttolönen (innan skatt), vilket har en stor påverkan på anställningskostnaderna. Till exempel, har man en månadslön på 30 000kr och är yngre än 66år, betalar arbetsgivaren 39 426kr varje månad. 30 000kr är din månadslön innan skatter och avdrag och 9 426kr går till Skatteverket som arbetsgivaravgifter.

Arbetsgivaravgifter behöver inte betalas in om man antas att lönen, inklusive förmåner, förväntas bli mindre än 1 000kr under inkomståret.

Vad består arbetsgivaravgifter av?:

Arbetsgivaravgiften består av sju delavgifter där sex är socialaavgifter och en är skatt, dessa är:

Sjukförsäkringsavgift:

Sjukförsäkringsavgiften finansierar bland annat, sjuklön, sjukersättning, sjuk-, graviditets- och rehabiliteringspenning (3,55%).

Föräldraförsäkringsavgift:

Föräldraförsäkringsavgiften finansierar föräldrarpenningen (2,6%).

Ålderspensionsavgift:

Ålderspensionsavgiften finansierar Sveriges ålderspensionssystem, inklusive den allmänna inkomstpensionen (10,21%).

Efterlevandepensionsavgift:

Efterlevandepensionsavgiften finansierar den pension som utbetalas familjer till någon som avlidit (0,6%).

Arbetsmarknadsavgift:

Arbetsmarknadsavgiften finansierar arbetslöshetsersättning och aktivitetsstöd (2,64%).

Arbetsskadeavgift:

Arbetsskadeavgiften finansierar arbetsskadeförsäkringen, som ger ekonomisktstöd vid olyckor eller sjukdomar som inträffat i samband med arbete (0,2%).

Allmän Löneavgift:

Allmänna löneavgiften är en skatt som betalas av arbetsgivaren och är varken kopplad till förmåner eller klassificerad som socialavgift (11,62%).

Sjukförsäkringsavgift: 3,55% Föräldraförsäkringsavgift: 2,6% Ålderspensionsavgift: 10,21% Efterlevandepensionsavgift: 0,6% Arbetsmarknadsavgift: 2,64% Arbetsskadeavgift: 0,2% Allmän Löneavgift: 11,62% Totalt: 31,42%

Reducerade arbetsgivaravgifter:

Arbetsgivaravgifter är uppdelade i fyra olika delar. Anställda födda 1937 eller tidigare, anställda födda mellan 1938-1957, anställda födda efter 1957 och växastödet.

Ålder Arbetsgivaravgift
Födda 1937 eller tidigare: 0%
Födda mellan 1938-1958: 10,21%
Födda 1959 eller senare: 31,42%
Växastödet: 10,21%

Reduceringen av arbetsavgifter för de som är mellan 15 - 18år:

Från och med 2019 infördes en reducering av arbetsgivaravgifterna för personer mellan 15 och 18 år. Denna reducering innebar att endast ålderspensionsavgiften (10,21%) betalades på ersättningar upp till 25 000 kr per månad. För ersättning som översteg 25 000 kr betalades full arbetsgivaravgift (31,42%).

Den 1 januari 2024 avskaffades dock denna nedsättning, vilket innebär att unga nu omfattas av fulla arbetsgivaravgifter.

När betalas arbetsgivaravgifterna?:

Den 12:e varje månad, med undantag för januari och augusti då inlämning sker den 17, ska arbetsgivare lämna in arbetsgivardeklarationen och betala både skatten och arbetsgivaravgifterna. Inbetalningen görs till företagets skattekonto hos Skatteverket. Anledningen till undantagen i januari och augusti är att hantera särskilda administrativa utmaningar.

I januari, när ett nytt år inleds, ändras ofta skattetabellerna, och skatteregler kan ha justerats eller tillkommit.

I augusti infaller semestertider, vilket kan påverka de anställda som ansvarar för att hantera och lämna in arbetsgivaravgifterna. Därför ges arbetsgivare extra tid för att kunna sammanställa och lämna in all nödvändig information.

Vad innebär egenavgifter?:

Egenavgifter gäller endast för enskilda firmor eller handelsbolag som bedriver aktiv näringsverksamhet, där ägarna betalar sina egna sociala avgifter. Vid fulla egenavgifter betalar man 28,97% i form av egenavgifter till Skatteverket på sin bruttoinkomst (inkomster innan skatt). Dessa avgifter består av:

  • Sjukförsäkringsavgift: 3,64%.
  • Föräldraförsäkringsavgift: 2,6%.
  • Ålderspensionsavgift: 10,21%.
  • Efterlevandepensionsavgift: 0,6%.
  • Arbetsmarknadsavgift: 0,1%.
  • Arbetsskadeavgift: 0,2%.
  • Allmän löneavgift: 11,62%.
  • Totalt: 28,97%.
Bedriver man däremot en passiv näringsverksamhet betalar man istället särskild löneskatt på 24,26%.

Vad är växastöd?:

Växastödet underlättar för arbetsgivare att anställa sina två första anställda i ett enmansföretag. Stödet kan ges i upp till 24 månader. Under denna period betalar arbetsgivaren endast ålderspensionsavgiften (10,21%) av arbetsgivaravgifterna på upp till 35 000 kr per månad av de två första anställdas lön. Allt som överstiger 35 000 kr omfattas av full arbetsgivaravgift (31,42%).

Vad menas med nystartsjobb?:

Arbetsgivaren kan få ersättning om de anställer någon som varit borta från arbetslivet i minst ett år, eller för personer som är mellan 20-25år som har varit borta i sex månader, eller för dem som är nya i Sverige. Stödet gäller för både tidsbegränsade och tillsvidareanställningar, oavsett om de är på heltid eller deltid. Ersättningen varierar beroende på anställningskriterierna och kan motsvara arbetsgivaravgiften eller mer.

Arbetsgivaren behöver själv ansöka om nystartsjobb hos Arbetsförmedlingen, och Arbetsförmedligen måste fatta ett beslut innan anställningen kan påbörjas.

Vad är regionalstöd?:

För arbetsgivare med ett fast driftställe i något av Sveriges stödområden kan avdrag göras på arbetsgivaravgifterna. Avdraget är 10% av avgiftsunderlaget för anställda som arbetar på de fasta driftställena, med ett maximalt belopp på 7 100 kr per månad. Avdraget gäller endast för vissa branscher. Exempelvis de branscher som inte ger rätt till avdrag är transport-, fiskeri-, vattenbruk- eller vissa typer av jordbruksverksamhet.

Stödområdena är:

  • Norrbotten: Arvidsjaurs, Arjeplogs, Gällivare, Haparanda, Jokkmokks, Kalix, Kiruna, Pajala, Älvsbyns, Överkalix och Övertorneå kommuner samt Edefors och Gunnarsbyns församlingar i Bodens kommun och f.d. Markbygdens kyrkobokföringsdistrikt i Piteå kommun.
  • Västerbotten: Bjurholms, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storumans, Vilhelmina, Vindelns och Åsele kommuner samt Fällfors, Jörns och Kalvträsks församlingar i Skellefteå kommun.
  • Jämtland: Bergs, Bräcke, Härjedalens, Krokoms, Ragunda, Strömsunds, Åre och Östersunds kommuner.
  • Västernorrland: Sollefteå och Ånge kommuner, Holms och Lidens församlingar i Sundsvalls kommun samt Anundsjö, Björna, Skorpeds och Trehörningsjö församlingar i Örnsköldsviks kommun.
  • Gävleborg: Ljusdals kommun.
  • Dalarna: Malung-Sälens, Orsa, Vansbro och Älvdalens kommuner samt Venjans och Våmhus församlingar i Mora kommun.
  • Värmland: Torsby kommun.

Vad menas med fast driftställe?:

Ett fast driftställe för näringsverksamhet avser det område där affärsverksamheten stadigvarande bedrivs, helt eller delvis. Det kan innefatta:

  • Särskild plats för företagsledning.
  • Filial.
  • Kontor.
  • Fabrik.
  • Verkstad.
  • Med mera.